Çarşamba, Temmuz 18, 2012

Kulak formları


Dış kulakla ilgili çalışmalar (genetik,kişi teşhisi) dermatoglifikler kadar yaygın değildir. Bunun nedenlerinden biri kulağın 3 boyutlu yapısını çalışmak 2 boyutlu çalışılabilen dermatoglifiklere oranla çok daha güçtür.

Kulak yapısı kişi teşhisinde en az yüzyıldır kulak kullanılmakta .bununla beraber kulağın her insan için benzersiz olduğu açık değildir. Kulak yapısı, tamamen komplekstir. (bakınız şekil 9)

Kulak tanımlama da  arasında en ünlü çalışama Alfred Iannarelli tarafından 1989 da 10000 i aşkın kulağın bir araya getirilmesiyle yapılmıştır. Bu çalışmada bütün kulakların farklı olduğu bulunmuştur. (e.g. Burge et al. 2000; Victor et al., 2002; Chang et al., 2003; Hoogstrate et al.,)

2000). 1906 da Imhofer 500 kulak takımını yalnızca dört karakteristik ile ifade etmeğe çalıştı. (Hoogstrate et al., 2000).

External ear: dahili ve harici parçalar içeren, başın iki yanındaki işitme organından birisi,
Helix: kulak kepçesini saran kıvrım.
Navicular fossa:. Kulağın kayık-şekilli kıvrımı
Root of the helix: helixin bölümü
Antihelix:heliksin önünde Sırt kavisi çizer
Tragus: Çıkıntı üerinde ve   acoustic meatus önünde
Lobe (kulak lobu) Kulağın temelindeki etli bölüm
Antitragus: Tragus karşısındaki kulak çıkıntısı.
External auditory meatus: Kulak zarına sesleri taşıyan şakak kemiği kanalının ağzı.
Concha: Dış kulağın derin çukuru
Scapha: Helixin sondaki oyuğu


 Dış kulak pinna yada kulak kepçesi olarak adlandırılan geniş kısım ve kulak yolundan oluşur.kulak kepçesi havadaki titreşimleri toplamaya ,kulak yoluna iletir ve kulak yolu da titreşimleri timpanal organa yürütür.kulak kepçesi yada pinna yukarıya doğru daha geniş sonuyla ovoid formdadı .Yan yüzeyi, düzensiz biçimde doğrudan içbükeydir ve hafifçe içeri doğru yönelip çeşitli adlarla verilen tepe ve çukurluklar oluşturur.

Kulak kepçesinin çıkık kenarı helix olarak adlandırılır;helix küçük tüberkülün arkasında aşağıya doğru yöneldiği yerde darwin tuberkülü sık sık görülür. bir diğer çıkıntı helixin önünde anti-helix olarak adlandırılan bir kavis çizer. Helix ve antihelixin arasında dar kavisli çukur scapha olarak adlandırılırdır.Anti-helix bir kavisin etrafında bir çukur çizer buna concha denir.


Şekil 9Dış  kulağın anatomik kısımları

 Dış kulak pinna yada kulak kepçesi olarak adlandırılan geniş kısım ve kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesi havadaki titreşimleri toplamaya ,kulak yoluna iletir ve kulak yolu da titreşimleri timpanal organa yürütür. Kulak kepçesi yada pinna yukarıya doğru daha geniş sonuyla ovoid formdadır.Yan yüzeyi, düzensiz biçimde doğrudan içbükeydir ve hafifçe içeri doğru yönelip çeşitli adlarla verilen tepe ve çukurluklar oluşturur.

Kulak kepçesinin çıkık kenarı helix olarak adlandırılır; helix küçük tüberkülün arkasında aşağıya doğru yöneldiği yerde darwin tuberkülü sık sık görülür. Bir diğer çıkıntı helixin önünde anti-helix olarak adlandırılan bir kavis çizer. Helix ve antihelixin arasında dar kavisli çukur scapha olarak adlandırılırdır. Anti-helix bir kavisin etrafında bir çukur çizer buna concha denir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder