Cuma, Mart 27, 2009

Dermatoglifik Nedir?

Parmak izleri ve diğer deri kabartılarına dermatoglifikler adı verilir. Bundan 50 yıl önce bilim adamları genetik bir hastalık olan Down Sendromu (mongolizm) ile avuç içindeki dört parmak çizgisi denilen bir çizgi arasında münasebet keşfettiler. Avuç içinde her zamanki enine iki çizgi yerine Down Sendromlu çocuklarda avuç içini enine kesen sadece bir tane çizgi bulunuyordu. Bunu takip eden yıllarda tıp uzmanları el ve ayaklardaki daha çok kavis, çizgi ve yaylar ile Down Sendromu ve diğer bazı hastalıklar arasında bağlantı kurmayı başardılar.

Dermatoglifik Nedir?

Derma (deri) ve glyphe (oyuk) kelimelerinden oluşan bu tabirden kastedilen, parmak uçları, avuç içi ve ayak tabanlarındaki deri çizgilerinin kıvrımlar yaparak oluşturdukları özel şekillerdir. Bu şekillerle yapılan işe dermatoglifik çalışması, bu işi yapan uzmana dermalog denir. (Deri bilimi denen dermatoloji ile uğraşanlara ise dermatolog denir.)

İlk defa eski Çin belgelerinde rastlanan parmak izlerine ait çalışmalar, günümüzde özellikle adlî tıp vakaları başta olmak üzere tıbbî araştırmalardan falcılığa kadar pek çok alanda kullanılmaktadır.

Bunlardan ayrı olarak dermatoglifikler kromozomal ve bazı irsî hastalıkların teşhisi için genetikte yaygın olarak kullanılan bir metot durumundadır.

Deri Çizgileri Ne Zaman Oluşur?

Dermatoglifikler anne karnındaki hayatımızın yaklaşık 10-18. haftaları arasında belirmeye başlarlar. Ayaklardaki desenler ellere göre birkaç hafta daha geç oluşur. 19. haftada ise Hamileliğin yaklaşık 5. ayında bizi diğer insanlardan ayıran özel deri çizgilerimiz çizilmiş olur.

Genlerimizle kodlanmış programa göre yazılan deri kabartılarının, genetik olarak kusurlu olan durumlarda normalden farklı oluştuğu bilinmektedir.

Deri çizgilerimiz; doğumdan ölüme kadar yaşla ve çevre tesirleriyle değişmediği gibi, çok Özenle yaratılmış ince yapılan ile kişiden kişiye oldukça farklılık gösterir. Hiçbir kimsenin dermal çıkıntıları diğer bir insana benzememektedir.

Deri Çizgilerinin Adlandırılması


Parmak ucu, avuç içi ve ayak tabanındaki dermal çıkıntılar sayı. yapı ve şekil bakımından değişik özel örnekler oluştururlar.

l) Avuç içi: Avuç içi hipotenar ve tenar bölgelerine ayrılır. Her parmağın dibinde triradivs denilen bir delta (üçgen) şekli vardır. Parmak diplerinden gelen çizgilerin bilek çizgisine yakın oluşturdukları açıya da atd açısı denir. Atd açısı yaşa bağlı olarak uzun veya dar olabilir.

2)Parmaklar: Parmak uçlarında kemer, ilmek ve düğüm yapılan vardır.

Kemer: Deri çizgilerinin kemer biçimi alacak şekilde üst üste dizilmesinden oluşur. Değişik türleri vardır.

İlmek: Bir üçgenin bulunduğu yapı.

Düğüm: İki ya da daha fazla üçgen bulunduran ve iç içe geçmiş halkalardan oluşan desenin simetrik, spiral ve çift ilmekli düğüm gibi türleri vardır. Doğu toplumlarındaki düğüm tipi desenler. Avrupalılardakinden daha fazladır.

Avuç içi (Aya) dermatoglifik

Bu avuç içi izler el tarayıcıya konularak alınmıştır.Resmin üstüne tıklayarak daha yakından inceleyebilirsiniz.

Avuç baskısında mürekkep yönteminin kullanılması


Istampa ve mürekkep silindiri/aplikatörü
Köpük yastığı
Parlak kağıt
1. Mürekkep silindirini , bilek kırışıklıkları ,hipotenar sınır ve parmaklar dahil tüm avuç içini  mürekkeple kapsamak için kullanın Mürekkebin doğru miktarını bulmak için deneme yapabilirsiniz.eğer baskı silik olursa yeteri kadar mürekkep kullanılmamıştır.karanlık olursa da mürekkep fazla kullanılmıştır.
2. sabit yüzeyde köpük yastığın üstüne bir tabaka kağıdı yerleştirin.köpük yastık elin üstünden basınç uygulandığı zaman avucun içbükeyliğini doldurur.aksi taktirde , boş alanlar yada beyaz boşluklar,avucun merkezinde gözükecek.
3. her parmak yuvarlanırken Tüm biçimin basılı olduğunu  kontrol edin.orta bölgenin basıldığına  emin olmak için elin arkasından aşağıya sıkıca bastırın. Dilerseniz köpük altlığın altına elinizi sokup parmaklarınızı örnek alınan kişinin elini yukarıya  itmek için kullanabilirsiniz.
4.avuç baskısının da çıktığına emin olarak parmaklara usul usul bastırın. eğer ayrı alınan parmak baskılar kaybolur yada yanlış etiketlenirse bu baskılar önemlidir. Hatta zaman zaman bu parmakların izlenimleri tek tek alınanlardan daha iyi olabilir
5.kişinin elini kaldırmasına yardım etmek için üsteki kağıdın kenarına bastırın.
6. dönüm noktaları için avuç içi baskıyı inceleyin.eğer mevcut iseler parmaksal triradii kadar eksensel triradiileride gözlemlemelisiniz. Şekil 10 bir yetişkinin el baskısını gösteriyor. bütün triradiisi görülebilir olduğunu fark edin;avucun merkezinde beyaz boşluklar bulunmuyor; ve Distal bilek kırışıkları yerleştirilmiş.